search
top

Despre portelan

La inceput a fost lutul , apa , soarele si doua maini indemanatice care in joaca sau din curiozitate au modelat o forma ce s-a pretat la depozitarea hranei , a fructelor sau boabelor de cereale.

A urmat apoi focul , in care a ajuns obiectul de lut, poate din intamplare sau nu , dar care a insemnat o descoperire epocala , deoarece prin ardere, vasul a devenit rezistent si mai ales a putut pastra apa de baut si alte lichide .

Urmatorul pas a fost decorarea obiectelor , la inceput rudimentara prin simple zgarieturi , apoi au fost colorate folosind o zeamă de lut roşu, alb sau negru iar incetul cu incetul decorul a evoluat la forme tot mai complexe.

A urmat apoi amestecul lutului ( sau argilei ) cu alte materiale , gasirea si dezvoltarea in timp de noi procedee de prelucrare , de modelare, glazurare si decorare ajungand in zilele noastre o adevarata industrie.

Deci  lutul  sau aşa zis-ul pământ ars, numit si terra cota, găsit în stare naturală pe malul albiilor de râu a fost  primul material utilizat de către om în meşteşugul  făuririi de vase şi recipiente iar descoperirea proprietăţilor altor argile a dus la apariţia ceramicii .

Ceramica este un produs obţinut din argile, caolinuri, cuartite, magnezit şi talc, prin procedee proprii, iar denumirea îi provine de la cuvântul grecesc keramos, care înseamna argilă.

Ceramica are o arie foarte larga de utilizare , de la produsele de menaj si décor pana la produse industriale sau destinate zonei constructiilor . Rezumandu-ne doar la articolele de menaj distingem astfel urmatoarele produse :

 • portelanul
 • semiportelanul
 • faianta
 • ceramica  comuna

 

 Obiectul nostru de interes este PORŢELANUL

 

Porţelanul este un produs ceramic care diferă de alte tipuri de ceramică prin ingredientele din care este făcut, dar şi prin procesul de fabricare  care îi asigură rezistenţa.

Portelanul este o ceramica  fina cu structura vitrificata, de culoare alb cenusiu si alb-galbui ( portelanul extra fin) obtinut prin arderea  la temperaturi  inalte a unei paste de cuart, caolin, diferiti fondanti, impreuna cu adaosuri de alti componenti.

In functie de fondantul folosit exista portelanuri moi si portelanuri  tari (sau dure).

Portelanurile tari au un grad de alb mai scazut, glazura este dura si au o rezistenta mecanica mai mare decat cele moi, motiv pentru care se folosesc cu precadere in industria HO-RE-CA .( hoteluri, restaurant, catering).

Portelanurile moi sunt mult mai fine si au un grad de alb foarte mare (75%) , o transluciditate deosebita si se utilizeaza pentru articole fine de menaj si pentru articole decorative de arta.

Portelanurile moi pot fi feldspatice (ce contin intre 30 si 60 % feldspat) si fosfatice.

Acestea din urma au ca fondant faina de oase si mai sunt cunoscute si sub denumirea de portelanuri englezesti.

Produsele oferite de noi sunt portelanuri fosfatice ce se fabrica manual prin turnarea barbotinei in mulaje de ipsos . Dupa scoaterea din mulaj urmeaza slefuirea si fasonarea fiecarui obiect in parte.

Dupa  ce piesele fasonate sunt uscate cele care urmeaza a fi ornamentate se trec printr-un foc numit de „dezmortire” destinat sa le dea  destula soliditate pentru ca sa poate fi manipulate si emailate. Emailarea se executa prin imersie intr-o baie de email.

Urmeaza arderea , temperatura   fiind in functie de tipul de pasta  si poate  ajunge pana la 1400 ptr. pasta dura.

Dupa arderea la temperaturi  inalte materia  poroasa si amorfa devine stralucitoare, sonora si translucida fiind adecvata ornamentarii cu glazuri ptr. fond sau culori ptr. décor care se aplica intr-unul sau mai multe straturi si care se ard la temperaturi variabile.

Decorarea manuala  necesita o perfecta stapanire a unei meserii de inalta specializare si o foarte mare indemanare.

Pentru decorarea portelanului fosfatic  LuKa se folosesc  pigmenti pe baza de frita , ce prin ardere la teperaturi inalte  fuzioneaza cu glazura facand  corp comun cu obiectul . Ca urmare nu exista nici un risc ca desenul sa se deterioreze in timp datorita spalarilor repetate.

Obiectele capata o valoare si mai mare dupa innobilarea cu aur de 14 K  cu argint sau cu  platina  ( depinde de preferinte).

Ciclul de ardere racire dureaza cam in jur de  la 14 la 18  ore in functie de cantitatea  cu care se incarca cuptorul, de culorile folosite sau de temperatura  externa.

Oferta noastră de produse cuprinde cani de diferite marimi si forme, farfurii (rotunde, patrate sau in stea), carafe de apa, lapte sau vin,  set ceasca (cafea / ceai, ness) si farfurie, ceainic, set „tea for one”, set copii, set TV, platouri (ovale, dreptunghiulare sau patrate), cutii de bijuterii (rotunde),  suporti de lumanare, decoruri de Craciun sau de Paste.

Iubim ceea ce facem, suntem extrem de fericiti  de fiecare data cand creem  un nou model  pentru dvs.  si nu exista bucurie mai mare sa stim ca si dvs. sunteti  incantati de produsele noastre.

Portelanul pictat manual reprezinata o investitie valoroasa pentru orice persoana.

Va oferim obiecte unicat care confera individualitate caminului dvs precum si celor dragi si pretuiti de catre dvs.

Asteptam cu mare  drag comenzile dumneavoastra.

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
top